zaterdag 24 november 2012

De geit is gemolken

Ik herhaal de geit is gemolken,


Stan Smeets

Model European Parliament International Madrid 2012

MEP Limburg

Committee Civiel liberties, Justice and home affairs, topic: Human Trafficking

Graaf Huyn College, Geleen

 

Hèhè, ik zit nu in de trein terug. Maar wat een geweldige week heb ik gehad.

 0 gebreken gehad, alles was perfect! De mooiste dingen beleefd en ook nog iets bereikt!

Ik ben kapot moe maar had er zo nog wel een weekje achteraan willen plakken. Wat zal ik de groep gaan missen. Gelukkig hebben we al een reunie afgesproken!

Ik zal de week nog een keer kort samenvatten.

Zaterdag:

14.50 de trein naar Zurich en dan door naar Madrid. Meteen in het vliegtuig al ontdekt hoe gezellig onze groep was. Ik zou niet in een gastgezin slapen maar in een hostel en commissie Civiel liberties, justice and home affairs vertegenwoordigen. Die avond 2 Spanjaarden en 1 Italiaan en 1 Nederlander in hartje Madrid op een kamer, super gezellig!

Zondag:

’s morgens informeel naar een school in Madrid om te beginnen met de teambuilding. Daarna snel omkleden, lunchen met de nederlanders en dan beginnen aan de Committee meetings. Deze komen wat moeizaam op gang, maar na een beetje hulp van de voorzitter kunnen de eerste landen aan de slag, andere landen hebben simpelweg wat meer moeite met opstarten. ’s Avonds kunnen we uiteraard genieten van een biertje met de Nederlanders!

Maandag:

’s Morgens de opening in de 1e kamer van Spanje waar elk land een speech geeft + een aantal sprekers, daarna werken we verder aan onze resolutie in de Committee Meeting, ’s Avonds kunnen we na het eten nog even Madrid in de met de Nederlandse delegatie en dan vroeg slapen, aangezien slaap schaars is in Madrid.

Dinsdag:

Om 8uur in een school in Madrid, snel de resolutie afmaken, en ons voorbereiden op de General Assembly (algemene vergadering). Ik kreeg de belangrijkst speech voor het verdedigen van de resolutie in de GA, de eindspeech. Bij deze speech kun je na het debat in een speech de parlementariërs nog eens overtuigen dat ze wel degelijk voor moeten stemmen. Daarna 5uur vrije tijd in Madrid, de meeste mensen gaan dan waarschijnlijk shoppen en oude huize bezichtigen. Wij zijn degelijk Mac Donalds en KFC gaan eten en zijn toen snel de eerste beste pub in gedoken! ’s Avonds Culture eve, wat dat inhield wist niemand, het bleek een museum te zijn booooooring, snel weer die pub opgezocht dus!
Woensdag:

Op naar Toledo, een oud pittoresk plaatsje een uurtje van Madrid, hier hebben we de delegatie vergadering en daarna een lobbysessie, niet heel speciaal. Maar dat zal dee avond zeker compenseren! We zijn uitgenodigd op de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Deze man vertegenwoordigt de mening van “Den Haag” in Spanje. Ook meneer en mevrouw Van Sminia zullen van de partij zijn (de oprichters van het MEP). Daar aangekomen en een glaasje gedronken te hebben gaat de deur naar de eetzaal open. Naambordje opzoeken en wachten tot de gastvrouw ons aan tafel uitnodigt. 2 Buttlers komen binnen om ons wijn in te schenken en de ambassadeur houdt een speech over zijn werk, het belang van het Europees Parlement en het belang van onze toekomst. Er wordt getoast en het eerste gerecht komt binnen. Heeeeerlijk, net als de andere gerechten. Bestek van buiten naar gebruiken, vrouwen krijgen de gerechten eerst. Kortom, aflevering “Hoe heurt het eigenlijk” live. Het chiqueste diner dat ik ooit gehad heb. We beseffen ons deze avond allemaal, in welke positie we op dat moment verkeren, dat is ontzettend motiverend!

Donderdag:

Vandaag de eerste dag van de GA, hier heb ik helaas niet veel over te vertellen. Ik heb een aantal goede punten willen inbrengen maar de beurt niet gekregen. Heel vervelend maar dat hoort erbij.

Vrijdag:

Vandaag de 2e dag van de GA en tevens de laatste dag van het MEP Madrid. Voor de lunch een debatpunt in kunnen brengen, punt was goed, presentatie was minder. Toen de lunch gebruikt voor mijn speech. Deze sloot perfect aan op de openingsspeech van de gedelegeerde van België.  Het amendement werd bijna unaniem aangenomen (ook door onze commissie) en het open debat ging heel goed! Daarna de speech, die ook goed ging! Daarna eindspeeches van organisatoren en toen de stad in om een Big Mac menu te eten en snel die stropdas af te doen. We hebben besloten toch de Irish pub nog maar eens op te zoeken, daarna het afscheidsfeest met alle MEP deelnemers, super gezellig!

Zaterdag:

Om 7.45 de wekker, om 10uur op het vliegveld. De vlucht nog eens even goed gelachen met alle nieuwe vrienden en vriendinnen uit alle windstreken van Nederland. Daarna het afscheid, we hadden er allemaal nog wel een paar dagen achter willen plakken maar helaas.

Aan alle mooie dingen komen een eind.

Ik wil iedereen bedanken voor alle positieve support, we hebben een geweldige week gehad.

Een ervaring om nooit te vergeten!

Stan Smeets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten